ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Události v roce 2016

20. prosince 2016

 
Hejtman kraje oceňuje výtvarné práce klientů
15. 12. 2016

Ocenění vlastní práce druhými je vždy potěšující a vytváří pocit, že děláme něco smysluplného. Práce samotná má přinášet radost, ale pokud je pochválena i jinými, baví nás o to víc.
Klienti SANTÉ v denních stacionářích mohou být na výsledky své kreativní činnosti zaslouženě pyšni bez jakékoliv zbytečné skromnosti. Ručně vyhotovené dekorační předměty z keramiky, mozaiky, dlabané reliéfy ze dřeva a dokonce z cihel, olejomalby, akrylové obrazy, vzorované koberce, linoryty…Je toho hodně, co můžete zhlédnout při návštěvách středisek na ulici Tajovského, Lípové a Čelakovského.
A byla by škoda nepochlubit se i jinde. Řadu let se účastníme soutěží místních i celorepublikových jako je například soutěžní výstava „Svět mých radostí“ v Lysé nad Labem, „Nad oblaky“ v Olomouci nebo „Cena hejtmana Moravskoslezského kraje“.
Poslední zmiňovaná soutěž uzavírá vždy uplynulý rok a je vyhlašována v prosinci, letos konkrétně patnáctého, v Domě umění v Ostravě. Tento ročník navíc uvedl a vítěze vyhlásil nově zvolený hejtman Ivo Vondrák.
Je až neuvěřitelné, že se nám daří získávat ocenění v této soutěži pravidelně, s výjimkou ročníku 2012, již od roku 2010. Letos jsme opět nominovali pět výtvarných prací a výsledkem byly tři prvá místa a jedno čestné uznání. Skvělé. Konkrétní umístění jsme se dozvěděli až na místě slavnostního vyhlášení. Pro převzetí první ceny byla vyzvána Lucie Čimburová za mozaiku "Tanečnice", druhá cena připadla Miroslavu Valáškovi za reliéf z ytongu "Maska Inků" a třetí Petru Valíčkovi za olejomalbu špachtlí "Koně na pastvě".
Čestné uznání si z rukou hejtmana převzal Marcel Kubín za akryl „Afrika“.
Přestože přejeme ocenění i jiným soutěžícím, nebudeme váhat zkusit se prosadit i v příštím ročníku.

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba

    


Kosatky na turnaji v Púchově
8. - 10. 12. 2016

Tak už si pomalu zvykáme „obrážet“ mezinárodní turnaje v sálové kopané. A těší nás to. A těší nás, že nás pořadatelé zvou a náš tým se stává známým.
Přiznám se, že jsme letos už ani nepočítali s nějakou další velkou akcí, ale překvapení můžou být i radostná. Náš futsalový tým Sportovního klubu Kosatky nakonec ještě jednu pozvánku na turnaj dostal, a to sice ze Slovenska.
Ve dnech 8. - 10. prosince 2016 se uskutečnil tradiční „Vianočný turnaj“ v Púchově. Tento turnaj je zařazen do systému Višegrádkého poháru a to společně s maďarskou Tapolcou a Zlínským pohárem, o kterém už jste v našich reportážích četli. Letos se rozhodl pořadatel pozvat dva české týmy. Na tento turnaj tedy cestoval s naším týmem také tým ze Zlína. Havířovské kosatky doplnili dva hráči z Ostravy a tím se stalo naše družstvo výběrem a reprezentantem Severní Moravy.
Turnaj se konal za účasti dvou českých, dvou maďarských a pěti slovenských týmů. Konkurence byla velmi náročná a tvrdá. Sportovní osud nakonec svedl oba české týmy do boje o třetí místo. Ve vzájemném souboji byl nakonec úspěšnější tým ze Zlína - vyrovnávací gól vstřelil 3 sekundy před koncem a vítězství mu zajistil penaltový rozstřel. Dobrý výkon našeho týmu byl oceněn i vyhlášení ceny pro nejlepšího hráče turnaje, kterou získal Aleš Turlej z Ostravy.

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba


   


SANTÉ prochází i letištní kontrolou
24. 11. 2016

Že létání jako způsob přepravy není nic neobvyklého pro většinu z nás, mně potvrdila odpověď klientů na první dotaz průvodkyně exkurze. Téměř všichni už na palubě letadla nějaký čas strávili. Přesto, nebo právě proto, nás napadlo o provozu letecké dopravy dozvědět se více.
Využili jsme možnosti exkurzí na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově a 24. listopadu 2016 se přepravili, v tomto případě pozemní dopravou, neb Havířov dosud letiště nemá, na místo.
Sdělná průvodkyně nám o letišti pověděla vše. Tedy až poté, co nás donutila svléknout opasky s přezkami, vyprázdnit kapsy, ukázat rentgenu tašky, projít branou a zajistit si tak svou bezpečnost a bezpečnost celého letiště. To je již denní praxe a zapomenutá taška někde na lavičce znamená zburcování policie, uzavření letiště, evakuaci a další problémy.
Ve speciální vitríně jsme zhlédli „úlovky“ nepovolených předmětů, takže už víme, že rozhodně nemůžeme přivážet ze zahraničí například hlavu krokodýla.
To, co běžný pasažér nevidí, jsou prostory a vybavení letištních hasičů. Nejmodernější Pandory vyrobené speciálně pro letiště v hodnotě desítek miliónů korun nás ohromily. Na bezpečnost se dbá hodně. A proto také z důvodu naší bezpečnosti jsme si známou „skluzavku“ hasičů, mimochodem vysokou přes pět metrů, obejmuli pouze s nohama na zemi.
Na zpáteční cestu jsme využili dopravu po kolejích. To naopak byla pro mnohé z nás premiéra. Ne že bychom nikdy nejeli vlakem, ale premiéra na nedávno vybudované nové trati z Mošnova do Ostravy přes stanici Studénka.
Exkurze nás potěšila, i když někteří z nás trošku posmutněle a závistivě pozorovali zrovna nastupující cestující na palubu letadla do Dubaje.

     


O pohár SANTÉ už podesáté
16.11.2016

Sportovní hala Slávie v Havířově poskytuje skvělé možnosti ke střetnutím. Ke střetnutím ve fotbale, basketu, florbalu a dalších hrách, ale také ke střetnutí přátel, lidí s podobným přístupem k věcem kolem nás, profesním zaměřením, vztahem k druhým. Výjimečné jsou střetnutí lidí, kteří se v životě musí poprat se svým zdravotním hendikepem s těmi, kteří to po této stránce mají o dost snazší. K takovým setkáním v této hale dochází. V případě fotbalového turnaje „O pohár SANTÉ“ letos už podesáté.
Havířovská organizace SANTÉ je známá svou péčí a podporou osobám se zdravotním postižením. Nejen v našem městě, ale i v širokém okolí a tak všichni vědí, o čem náš turnaj v sálové kopané je. Desátý ročník je s klidným svědomím možné nazvat tradicí. Vyrazit na cestu do Havířova neváhají týmy z Krnova, Ostravy, Frýdku-Místku a dalších měst.
Fotbalové týmy tohoto turnaje jsou složeny z hráčů se zdravotním hendikepem a hráčů bez zdravotního omezení, takzvaných partnerů. Tento sytém je standartní pro tuto specifickou hru, která se nazývá sjednocená kopaná a je rozšířená téměř po celém světě. I náš havířovský tým už bojoval pře dvěma lety o postup na speciální olympiádu v Los Angeles. Sice zatím neúspěšně, ale už příští rok budeme mít další příležitost, kdy se bude hrát o účast na olympiádě v Abu Dhabi.
Náš turnaj se uskutečnil 16. listopadu 2016 a poděkovat musíme Správě sportovních a rekreačních zařízení Havířov za poskytnutí sportovní haly. Bez pochopení a účasti dalších organizací a firem je těžko uspořádat akci, které se účastní osm týmů s více než sedmdesáti hráči. Jsme rádi za podporu zaměstnanců obchodního řetězce BILLA, kteří se postarali nejen o občerstvení a ceny, ale také o atmosféru na turnaji jako zcela profesionální „roztleskávačky“. Stejně velký dík patří firmě SEMAG, díky které si vítězové převzali sladké ocenění a všichni beze zbytku ochutnali jejich pekařské výrobky.
Klienti organizace SANTÉ sestavili dva týmy pod hlavičkou Sportovního klubu Kosatky a podařilo se jim zabrat nejvíce prostoru na stupních vítězů. Obsadili jsme druhé a třetí místo. A vítěz? Sportovci kopřivnického klubu Kopretina. Gratulujeme 

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba

    


Kosatky řádí ve Zlíně
21. - 23. 10. 2016

Z nadpisu by se mohlo zdát, že mořští dravci ztratili orientaci a Baťovým kanálem připluli ohrozit obyvatele moravského města, ale není tomu tak. Pod názvem Kosatky se skrývají členové sportovního klubu, klienti naší organizace, po sportovní stránce však neméně draví.
Sportovní klub Kosatky působí v Havířově už několik let. Vznikl z iniciativy zaměstnanců organizace SANTÉ a sdružuje příznivce a sportovce se zdravotním hendikepem i bez něj. Věnujeme se aktivně kopané, plavání, stolnímu tenisu, atletice a přizpůsobeným sportům.
Do Zlína na konci října jsme se letos vydali už potřetí. Třídenní turnaj v sálové kopané, kdy na palubovce zní kromě češtiny také slovenština a maďarština, oslavil svůj desátý ročník. Čtrnáct týmů a opravdu tuhé boje. Na hřišti proti sobě stály týmy složeny ze tří sportovců se zdravotním hendikepem a dvou partnerů, s možností střídání.
Minulý rok tým Kosatek obdržel speciální cenu za největší „skok kupředu“, navázat na tento úspěch nás letos maličko svazovalo a potřebné štěstí nebylo vždy při nás. Ale vymlouvat se není naším zvykem, prostě jsme na stupně vítězů nedosáhli. Vzali jsme si poučení a předsevzetí vychovat pořádné střelce. Bez gólů se ve fotbale vítězství nedosáhne a vědomi toho budeme tyto dovednosti „pilovat“ na našich pravidelných týdenních setkáních v tělocvičně Základní školy Františka Hrubína v Havířově.
Nálada ovšem panovala skvělá, setkání s přáteli, společné večery. Povzbuzení přišlo i v podobě pozvání na další národní turnaj v sálové kopané v Bystrém nedaleko Pardubic v květnu příštího roku.

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba


    


Červený a bílý
23. 10. 2016

Díky krásnému zářijovému počasí jsme si mohli s klienty Stacionáře Lipová užít výlet vlakem na zámek Hradec nad Moravicí. Sluníčko nás přivítalo v zámeckém parku, který je jako stvořený pro konání různých akcí a svateb. V den našeho výletu 23. září 2016 se však nikdo neženil a zámek patřil nám. Při prohlídce zámku jsme se seznámili s jeho historií. Prohlédli jsme se krásně zrekonstruovaný interiér zámku a jeho původní vybavení. Shlédli jsme velmi obsáhlou knihovnu a díky zajímavému výkladu jsme si mohli živě představit, jak kdysi majitelé zámku žili a čemu se věnovali. Výlet se vydařil a přišli jsme na to, že právě babí léto je tím správným obdobím pro poznávací aktivity.

Zpracoval: Robert Lalík

     


Vyhodnocení výtvarné soutěže „Nad oblaky-aneb každý může být hvězdou“
16. 9. 2016

Jako zúročení dlouhodobé kreativní činnosti v ateliéru jsme se vydali 16. 9. 2016 do Olomouce na vyhlášení výsledků VII. ročníku soutěže „Nad oblaky – aneb každý může být hvězdou“. Soutěž je určena pro zdravotně postižené zpěváky a umělce. Během dlouhého programu se na jevišti vystřídali zpěváci a skupiny z různých zařízení z celé České republiky. V průběhu pěvecké soutěže byli oceňováni umělci za své malby, fotografie, videa a rovněž kolektivy z jednotlivých zařízení. Klienti SANTÉ Adéla Šustrová a Jiří Navrátil obdrželi od patronky soutěže Kateřiny Kornové a od předsedy poroty sochaře Kurta Gebauera medaile a diplomy za účast v soutěži. Jako kolektiv SANTÉ jsme si odvezli další pohár do naší objemné sbírky. Již teď naši umělci vytvářejí díla, se kterými se budeme účastnit dalšího ročníku a rovněž bychom chtěli příští rok přihlásit do soutěže některého z našich nadaných zpěváků.

Zpracoval: Robert Lalík

     


Mistrovství severní Moravy a Slezska ve stolním tenisu
6. 10. 2016

Turnaje ve stolním tenise ve Šternberku 9. září 2016 se zúčastnilo přes 40 sportovců z celého kraje. Naši sportovci Jirka Navrátil a Milan Hyžík hráli ve skupině Muži B systémem každý s každým. Oběma se velmi dařilo a vyhrály všechny zápasy, tudíž spolu nakonec hráli o první a druhé místo. V tomto zápase byl lepší Milan Hyžík. Andrea Zajoncová hrála s Marií Horváthovou z Ostravy, se kterou prohrála a skončila na druhém místě. Vítězslav Suchý hrál s hráčem Josefem Kovářem z Ostravy o první místo. Svůj duel bohužel prohrál a skončil na krásném druhém místě. Těmito výkony se tři hráči nominovali na celostátní turnaj do Hradce Králové, který se uskuteční v listopadu letošního roku.

Zpracovala: Bc. Margita Krejčí


     


Babí léto v Nimnicích

6.-13. a 13.-20. 9. 2016

Nesnadno se loučí s létem. I u nás v SANTÉ jsme si a našimi klienty užili prázdninovou atmosféru, koupání, výlety…
Jak bylo fajn, že jsme se i během této doby mohli těšit na první zářijové týdny, na které byl naplánován týdenní pobyt ve dvou turnusech v Koupelích Nimnice na Slovensku. Celkem třicet čtyři našich klientů, osob s mentálním a kombinovaným postižením, si mohlo i díky finančnímu příspěvku Magistrátu města Havířova užít tento ozdravně rekreační pobyt.
Lázně s nepříliš dlouhou historií v krásném prostředí mezi městy Púchov a Povážská Bystrica působí velmi moderně a útulně zároveň. Pěkně vybavené pokoje s balkóny a výhledem na vodní nádrž Nosice na řece Váhu, upravené prostředí se spoustou relaxačních míst k posezení a odpočinku, kvalitně a čistě vybavené pracoviště pro lázeňské procedury.
Večerní wellness v teplém vířivém bazénu podsvíceným barevnými světly s výhledem na okolní zalesněné kopce přineslo všem nevšední zážitky.
Klienti během pobytu absolvovali osm lázeňských procedur včetně hydromasáží nebo relaxace v solné jeskyni, volný čas jsme vyplňovali vycházkami do okolí, případně využili kulturního lázeňského programu.
Škoda, že čas nelze zpomalit. Tak nezbylo než nakoupit tradiční oplatky, zabalit k odjezdu a těšit se opět za rok.

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba

     


Srpnové aktivity v Denním stacionáři Čelakovského

srpen 2016

V srpnu jsme s klienty Denního stacionáře navštívili Divadlo loutek v Ostravě. Klienti si prohlédli zákulisí divadla a měli možnost si zahrát divadlo s maňáskem a také ovládat loutky pomocí provázků. Ve tvořivé dílně si poté vyrobili svou vlastní jednoduchou loutku. Herci loutkového divadla je v závěru exkurze vtáhli do děje divadelního představení.
První srpnový týden nabídnul klientům zajímavou aktivitu - výstavu amerických vozů v Ostravě s názvem „ American classic cars“. Klienti si prohlédli vozy různých značek a netradičních vzhledů, zhlédli automobily z amerických filmů - velmi se jim líbil policejní vůz, v němž na předním sedadle ležela uniforma šerifa. Obdivovali také různé chromované doplňky, které zdobily všechny vystavené vozy.
V rámci akce „Letem světem“ se klienti v druhém srpnovém týdnu tematicky přesunuli do vzdáleného Egypta a užili si zábavný egyptský den. Ve výtvarné činnosti společně s pracovníky střediska vytvořili velkou mapu Egypta. Kromě informací o této africké písčité a slunečné zemi si vyrobili mumii a egyptskou pyramidu. Dozvěděli se příběh královny Kleopatry, Nefertiti, Thutanchamona a vyzkoušeli si psaní starým egyptským písmem – hieroglyfy. Vyvrcholením egyptského dne byla příprava a ochutnávka arabského jídla – kuskusu.
Srpen jsme zakončili opět společným posezením na terase střediska spojeným s grilováním párků a občerstvením. Nechyběla ani sladká tečka v podobě zákusku, kterým jsme zakončili nejen grilovací dopoledne, ale také všechny prázdninové akce.

Zpracovala: Bc. Lenka Milúchová

    

                     


Medový den
24. 8. 2016

Na sklonku léta, za pěkného počasí se klienti dvou skupin vypravili do Kotulovy dřevěnky, kde se konal Medový den. Před zahájením výstavy jsme si prohlédli okolí, kde je krásná příroda a spousta zeleně a hlavně se klienti seznámili s jedním psem, kterého nakonec pomohli vyvenčit. Na výstavě se povídalo o včelách a včelích produktech. Všichni si mohli prohlédnout a projít naučnou včelí stezku, která měla několik stanovišť. Tam bylo podrobně ukázáno, jak dlouhý a složitý je proces, na jehož konci je med. K vidění byl prosklený úl s živými včelami a včelařskými pomůckami. Klienti se také mohli seznámit s kosmetickými výrobky a zdravou výživou se včelími produkty. Některé výrobky si bylo možno i zakoupit. K vidění byla také ukázka výroby svíček ze včelího vosku pod názvem „Udělej si svíčku sám“. Tato výstava byla velmi pěkně připravená a naši klienti se o včelách a včelařství dověděli zase něco nového a zajímavého.

Zpracovaly: Pavla Šeligová a Jana Janová

         


Výlet do ostravské ZOO
12. 8. 2016

Již několik let pravidelně v letních měsících navštěvujeme ostravskou ZOO. Ani letos jsme nechtěli tuto naší pěknou tradici vynechat a po jednotlivých skupinách vyrazili obhlédnout, co se zde změnilo a jaké jsou nové „přírůstky“. Při procházce zahradou jsme si zvířata nejen prohlédli, ale i se dozvěděli zajímavé informace z jejich života. Naše návštěva byla ukončena projížďkou po safari. Cestou domů jsme sdíleli své postřehy a shodli se, že je zde každý rok něco nového k vidění.

Zpracovala: Mgr. Eva Vojtáková

         


„Léto s pimprlaty“
3. 8. 2016

Nejen manekýni, javajky a maňásci jsou druhy loutek, které se nám představily při letní akci ostravského Divadla loutek nabízející interaktivní výstavu, tvůrčí dílnu a loutkové představení v jednom dopoledni.
Seznámili jsme se s původem loutek, principem jejich vedení, učili jsme se orientovat v jednotlivých typech. Už víme, že vedení loutek v různé míře vyžaduje dobrou koordinaci, představivost, logické uvažování i prostou fyzickou sílu. To vše se soustředěním se na dialogy a daný děj hry. Není to jednoduché. Tam, kde si profesionál vystačí sám, jsme k vedení loutky spojili své síly nebo se pokorně nechali vést zkušenými lektory. Kouzlo interaktivní výstavy nás natolik pohltilo, že nám nakonec nezůstal časový prostor pro zapojení do tvůrčí dílny. Nezůstaneme ale o nic ochuzeni. Materiál pro tvorbu jednoduchých loutek jsme si odnesli s sebou. Uzdu naší kreativitě popustíme při tvůrčím setkání v našem středisku.
Závěr patřil loutkovému představení. Je vždy jen pro děti? Příběh dvou hlavních postav přinesl náhled do významu pravého přátelství, důležitosti zodpovědného přístupu k životu a trpělivosti. Letos jsme zde byli potřetí a věříme, že ne naposledy. Divadlo loutek nám přináší nepřeberné množství zážitků, možnost vlastní zkušenosti i osobního růstu.

Zpracovala: Lenka Jurczková

       


Výlet na Jistebnické rybníky
2. 8. 2016

2. 8. 2016 jsme měli výlet do Jistebníku. Mne se moc líbil ten výlet, bylo plno super her a napětí a dostala jsem za výhru krásné ceny. Jeli jsme vlakem a vyšlo nám i počasí. Bylo krásné sluníčko. Vedoucí výletu byl Marek Záruba a potom jela s náma naše sociální pracovnice Andrea Nováková a Robert Lalík, to je náš vychovatel, který je úplně super a pomohl mi, když mě začaly bolet nohy a byl s náma i Peťa Fic, to je náš dobrovolník. Byla jsem velmi spokojená s výletem. Jela bych si ten výlet zopakovat.

Zpracovala: Adéla Šustrová, klientka Stacionáře Lipová

           


Červencové aktivity v Denním stacionáři Čelakovského
červenec 2016

Hned v prvním prázdninovém týdnu jsme se v rámci akce „Letem světem“ tematicky přesunuli do jižní Evropy, konkrétně do Řecka. Klienti s podporou pracovníků vytvořili velkou mapu Řecka a dozvěděli se spoustu zajímavostí o této jižní zemi. Součástí povídání o Řecku byla i diskotéka v řeckém rytmu spojená s ochutnávkou řeckého jídla Tzaziky a řeckého salátu.
Letní počasí jsme využili i k výletům do okolí Havířova. Navštívili jsme výstavu miniatur v Ostravě, kde si klienti prohlédli významná místa Evropy a jejich makety, např. Big Ben v Londýně, Eifellovu věž ve Francii a další zajímavosti. Prostřednictvím výstavy se klienti seznámili i se sedmi divy světa a měli možnost si prohlédnout sochy vztahující se k jednotlivým příběhům
Dalším poznávacím výletem do okolí Havířova byla návštěva ostravské zoologické zahrady, která patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle severní Moravy. Klienti v ZOO zhlédli faunu i flóru areálu, s velkým zájmem si prohlédli domácí, dravá i exotická zvířata ve venkovních i vnitřních prostorách a zúčastnili se také komentovaného krmení zvířat spojeného s ukázkou cvičení některých zvířat. Návštěva ZOO pro ně byla i příjemnou procházkou okolo řeky pod rozkvetlými stromy zoologické zahrady.
V závěru července proběhlo ve středisku posezení na terase spojené s grilováním párků a zeleniny. Klienti se sami podíleli na přípravě klobásek a jejich servírování na stůl. Úplně poslední červencovou akcí byl turnaj v boccia, který se uskutečnil na trávnatém prostoru zahrady. Do klání se s nadšením zapojili téměř všichni klienti střediska a sportovní odpoledne se jim velmi líbilo.

Zpracovala: Bc. Lenka Milúchová

                          

         


„Grilování v Šenově“
29. 7. 2016

Na přelomu července a srpna jsem pozvala své kamarády na už delší dobu slibovanou akci. Autobus nás kolem desáté převezl do Šenova, kde jsem pro ně připravila program spojený s obědem. Netrvalo dlouho a ze zahrady zalité slunečními paprsky se šířila neodolatelná vůně grilovaného masa a klobás. K nim přibyly přílohy a nechyběly ani dobroty slané i sladké. Při jídle i odpočinku jsme klábosili o všem možném i nemožném, doprovázela nás příjemná hudba a vrtochy psích mazlíčků. Všichni účastníci byli spokojeni a nešetřili chválou. Našim přáním je, abychom se ve zdraví brzy sešli na akci znova.

Zpracovala: Vladislava Myjavcová

            


Na hrad lodí

26. 7. 2016

Příležitost plavit se velkou výletní lodí nám bohužel nenabízí ani blízké Těrlicko, natož pak řeka Lučina. A tu zkušenost jsme zažít chtěli.
Nezbývalo, než naplánovat cestu, zajistit vše potřebné a sejít se v úterý 26. července 2016 brzy ráno na vlakovém nádraží v Havířově. Směr Brno, přehrada „Prýgl“, přístaviště Bystrc.
Cesta vlakem pro nás není překážkou, ale běžnou záležitostí. Rozhodně by však byla příjemnější, kdyby projektanti vagónů počítali s horkým létem i u nás. O to příjemnější však byla plavba na horní otevřené palubě výletního parníku. Přes klidnou hladinu přehrady až po působivé vplutí na řeku Svratku se skalnatými břehy. Brzy se objevila silueta hradu Veveří. Nebyla překvapením. Počítali jsme v našem plánu s prohlídkou tohoto hradu, hned po obědě v hradní restauraci. Hrad Veveří působí krásně při pohledu z řeky, ovšem při prohlídce interiérů jsme získali nepříjemný pocit z velmi necitlivé úpravy v nedávné minulosti. Ten nám napravila zpáteční cesta lodí a příjezd vlaku domů téměř načas.

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba




Milujeme Beskydy
26. 7. 2016

Za pěkného počasí nás vlak dovezl do cílové stanice, kterou pro nás byly tentokrát Kunčice pod Ondřejníkem. Tam se naše „grupa“ rozdělila na dvě. První skupina se šla podívat na dřevěný kostel sv. Prokopa a Barbory a poté se prošla po areálu Beskydského rehabilitačního centra. Oběd měli v restauraci U sestřiček a zpět se vrátili vlakem z Frýdlantu nad Ostravicí. Druhá skupina si „vyšlápla“ na vrchol Skalka 940 m. n. m. a poté se po hřebeni dostala pod vrchol Ondřejník 890 m. n. m., kde se její členové naobědvali. Dolů sešli do Frýdlantu nad Ostravicí, odkud se vrátili vlakem domů.

Zpracoval: Bc Zdeněk Krejza

        


„Nechte na hlavě“
20. 7. 2016

Vyslovit „Nový Jičín“ znamená zároveň doplnit „město klobouků“. Závod pro jejich výrobu existuje dodnes a o historii tohoto módního doplňku vypovídá Expozice klobouků v historické části města, v Laudonově domě na Masarykově náměstí, kterou jsme navštívili.
Nostalgie let, kdy byl klobouk nebo jiná pokrývka hlavy neopomenutelným doplňkem každé ženy i každého muže, nás oslovila už při vstupu do expozice a neopustila po celou dobu prohlídky. Interaktivní část nám umožnila seznámit se s celým procesem výroby a na pár okamžiků jsme se vrátili zpět v čase, když nám ve zkoušírně prošlo rukama nespočet klobouků a čepic. Vlastní fantazii jsme dali prostor při zdobení miniatury, která se pro nás stala krásným suvenýrem.
Čas k nám byl velkorysý a tak jsme navštívili i expozici Generál Laudon, která návštěvníky provází nejen významnými okamžiky života této historické postavy, ale také poutavou formou přibližuje období, ve kterém žil. Měli jsme možnost poznat strategii vedení bitev i zacílit s mušketou. Jak souvisí lidový vojevůdce s tímto místem? Laudon zde zemřel a tak se tento dům stal přirozeným místem jeho památky.

Zpracovala: Lenka Jurczková

               


„Havířov 60 let a pořád nejmladší“
14. 7. 2016

Mít možnost prohlédnout si fotografie, mapy a kroniky z dob počátků města, kde bydlíme nebo jsme se narodili a nevyužít ji, by byla velká chyba. My jsme se rozhodli, že se jí nedopustíme, a proto jsme využili nabídky Státního okresního archivu v Karviné a navštívili výstavu věnovanou našemu městu. Po příchodu do archivu se nás ujal pracovník, který krátce výstavu uvedl a seznámil nás s jejím členěním. První část patřila městským částem, které po svém sloučení vytvořily základ města Havířova. Prohlédli jsme si vystavené mapy, fotografie a další exponáty. V další sekci nás na panelech a ve vitrínách zaujaly fotografie významných osobností a událostí. Výstava se nám velmi líbila a cestou zpět jsme si vyměňovali své postřehy.

Zpracovala: Mgr. Eva Vojtáková


Za poznáním v Havířově
8. 7. 2016

Málokdo si nepovšiml, že už i naše město má svůj minipivovar. Traduje se: „Kde se pivo vaří, tam se dobře daří“. Čas ukáže, jestli to co slibuje úsloví, přinese lidem ve městě pohodu a blahobyt? My jsme zatím využili možnost seznámit se s výrobou piva. Věděli jsme, že se musí nejprve uvařit, zaujal nás další postup výroby, například teploty, při kterých zraje. Trochu překvapivě jsme dostali nabídku ochutnat slad. A věřte, chutnal nám. Rozloučením s průvodcem naše návštěva neskončila. Posezení v pivovarské restauraci s náhledem do výroby bylo příjemnou tečkou.

Zpracovala: Lenka Jurczková

            


„Hoď a shoď“
7. 7. 2016

Ruské kuželky stojí pod břízou na naší zahradě už třetím rokem a tak není divu, že turnaj v nich byl stejného pořadí. Závodili jsme skoro všichni, neboť kuželky nás baví a většina z nás jsme soupeřiví. Protože jsme zkušení, už se nikdo nedivil, že kuželky se samy nepostaví. Házelo se deset kol podle námi trochu upravených pravidel, nad jejichž dodržováním bděly dvě rozhodčí. Házející si chodili sami kontrolovat své pořadí, které se průběžně objevovalo v tabulce na flipchartu. Jako zpestření jsme si uprostřed letošního turnaje ugrilovali párek. Pohodová atmosféra turnaje, kterou pomáhal dobrou muzikou udržovat náš DJ Marek, vyvrcholila vyhlášením výsledků. Tedy první místo Marcel Kubín, druhé společně Zuzana Melaničová a Martin Molnár a třetí místo Zuzana Gajová.

Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

            


Koncert klientů SANTÉ centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb v Jazz klubu Havířov
30. 6. 2016

Velmi emotivním a hlubokým zážitkem byl koncert, který pořádala organizace SANTÉ centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb a jejich hostů. Na podium usedlo hudební seskupení klientů a zaměstnanců, které nese jméno SouZnění, což je složení dvou slov „Spolu Znít“. Místnost Jazz klubu Havířov byla plná k prasknutí.
U zrodu tohoto originálního nápadu byla paní Janová, které patří velký dík jednak za to, že první koncert takového druhu připravila na velmi vysoké umělecké úrovni a jednak za to, že mnoho organizačních záležitostí spojených s koncertem zvládla sama, byly to hodiny položené na oltář osobního času. Podařilo se jí s 15 klienty nacvičit písně na bezmála dvouhodinový koncert, který nesl název „Souznění v kapkách deště“. Klienti v něm zpívali společně i sólově, hráli na orffovy nástroje, bubnovali, hráli na klávesy a hlavně si celý koncert užívali. Dojemně působil duet paní Nevrlé a pana Zajonce „Hříšná těla, křídla motýlí“, který doprovázelo světlo svíček. Posluchače strhnul rytmus, který udávalo 5 djembe a po nich pět „plastiků“, obyčejných kbelíků po malování, s nimiž klienti dokázali, že umí nejen držet rytmus a skvěle se v něm orientovat, ale také pracovat s paličkami. Síla ženských a mužských hlasů krásně vyzněla v písni „Kůň bílý“. Obrovský potlesk potěšil vystupující po písni „Budu Ti vyprávět“. Celý koncert doprovázel vtipným komentářem pan Zajonc.
Protože nejen hudbou živa je duše diváka, prezentovali jsme dovednosti klientů i divadelní scénkou s názvem „Černý pasažér“. Klienti pod citlivým vedením paní Škorvánkové a Kotrové mistrně zahráli umělecký kus a pobavili přítomné v sále. Téma? Jízda „na černo“. Roli černého pasažéra výborně zahrál pan Kubín a „oblíbenou“ roli revizora pan Šír.
Koncert měl takový úspěch i díky dobré vůli hostů, kterým byla paní Zuzana Gajanová, jež na klávesy doprovodila jednu z písní. Dalšími hosty byli členové skupiny Ajdontker - Krystian Szynder na basovou kytaru a Martin Hronek na kytaru elektrickou a Sebastian Bałon na bicí. Tito muzikanti zahráli doprovod ke dvěma písním a společně s klienty obohatili program o dvě písně z vlastní tvorby, které naopak hraním i zpěvem doprovodili naši klienti. Toto spojení mladé amatérské kapely s klienty SANTÉ bylo velmi emotivním zážitkem. Velké poděkování patří panu Bořutovi za využití prostor Jazz klubu, kameramanovi Michału Feberovi, fotografce Kateřině Minkové, zvukaři Vojtěchu Krpelovi a všem kolegům, kteří jakkoliv přispěli ke koncertu.

Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

           


,,Devatero řemesel“ v Kotulově dřevěnce
24. 6. 2016

Pozvání Muzea Těšínská na prezentaci starých řemesel nás velice potěšilo. I letos naši klienti předváděli své dlouholeté nabité zkušenosti všem návštěvníkům, těm nejmenším i těm starším. Ukázali jsme, která stará řemesla ovládáme tak, abychom se mohli pochlubit svým umem a dobrou technikou. Byli to tkaní na tkalcovském stavu, pletení košů a řezba dřeva. Jsem rádi, že jsme mohli přispět očím a myslím všech přítomným a doplnit dobovou atmosféru časů minulých.

Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejz
a

           


Klienti a žáci se společně bavili
červen 2016

Všichni žáci základních škol se těší na měsíc červen, který je posledním měsícem školního roku. Klienti a zaměstnanci Denního stacionáře Čelakovského připravili pro žáky na konci června zábavné dopoledne a touto společnou akcí ukončili školní rok. V tělocvičně školy na žáky čekalo překvapení v podobě připraveného pódia s kulisami a herci. V úvodu jsme si s žáky popovídali o významném výročí narození Karla IV. a zjišťovali jsme, jaké vědomosti o našem králi vlasti žáci mají. Potom zaměstnanci spolu s klienty formou muzikálového divadelního představení žákům přiblížili příběh o tom, co se událo na hradě Karlštejně za vlády krále Karla IV., kdy na hradě vládli pouze muži. Poznali osobnost krále Karla IV., jeho matky Elišky Přemyslovny, Buška z Velhartic, panny Aleny a dalších postav.
Po divadelním představení si všichni společně zatančili na diskotéce, na které nechyběla tanečnice, která všechny na parketu učila nové taneční kroky. V průběhu tance si klienti spolu se žáky zasoutěžili.
Společná akce žáků a klientů se vydařila a tak se v novém školním roce budeme těšit na další spolupráci.

Mgr. Zuzana Proboszová

         


„Zahradní slavnost aneb co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“
21. 6. 2016

Zahrada jednoho ze středisek se zaplnila klienty a jejich rodinnými příslušníky na klasickou červnovou akci. Tentokráte byla, jak už název napovídá, na téma přísloví. Na zahradě zaměstnanci připravili stanoviště, na kterých si přítomní měli možnost vyzkoušet několik známých přísloví na vlastní kůži, například, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž, že marnost je hrách na stěnu házet a že kovářova kobyla opravdu chodí bosa. Někteří se také účastnili ankety o pravdivosti různých přísloví, kterým dnešní doba možná trochu pokřivila tvář, jako „s poctivostí nejdál dojdeš“ a podobně. Zpestřením pro všechny pak byli stanoviště pro pobavení, která byla připravena ve stylu přísloví, jako páté kolo u vozu, kde nic není ani smrt nebere a další. Celou zahradní slavnost po úvodním slovu paní ředitelky provázel hudbou i pěknými komentáři DJ Marek. Tradičně klienti a jejich blízcí poseděli u stolů, povídali si a při tom ochutnali voňavé klobásy a všelikeré druhy pití. Všichni se dobře bavili. A o to přece hlavně šlo.

Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

           


II. ročník turnaje ve stolním tenisu
O pohár primátora města Havířova
18. 6. 2016

Čas letí tak rychle a my opět po roce, v sobotu 18. června 2016, stáli před hernou klubu stolního tenisu Baník Havířov v městské části Šumbark v očekávání, zda dopadneme lépe než v loňském roce. Na tento turnaj jsme se těšili, protože je v našem městě a můžeme všem ukázat, že všechno jde, když se chce. Letošní turnaj oproti loňskému měl jinou strukturu. Hrálo se v šesti družstvech ve dvou skupinách, kde každý hrál s každým do pěti vítězných bodů. Vítěz skupiny A hrál finále s vítězem skupiny B. Naše družstvo se utkalo s týmy MO SPMP Havířov 2 a SPMP Karviná. První družstvo jsme porazili 5:0 a druhé jsme porazili 5:3. Tím jsme si zajistili finále, ve kterém jsme vyhráli 5:1 s týmem MO SPMP Havířov 1. Všichni naši hráči odehráli skvělé zápasy a bylo vidět, jak moc je hra baví. Již dnes se těšíme na obhajobu v příštím roce.

Zpracovala: Bc. Margita Krejčí

        


Prezentace uměleckých dovedností klientů v Polsku
16. 6. 2016

Díky dobré spolupráci s organizací poskytující podobné sociální služby za hranicemi vlasti jsme byli pozváni na festival „Zameczek 2016“, kde se prezentují umělecké dovednosti v oblasti divadelní, hudební, pěvecké, recitační a taneční. Akce se účastnilo čtrnáct organizací z Polska a my, jako jediná zahraniční organizace. Své umění jsme ukázali tentokráte v oblasti hudby třemi písněmi. Za doprovodu jembe a orffových nástrojů jsme zazpívali a zahráli skladby „Voda živá“, „Dej mi víc své lásky“ a „Samba v kapkách deště“. Vystoupení klientů organizace pod vedením paní Janové a pana Krejzy se přítomným moc líbilo a mělo pozitivní ohlas. Pro nás znamenalo možnost prezentovat svůj um a muzikální dovednosti před publikem. Děkujeme klientům za jejich úsilí reprezentovat organizaci a naše město.

Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza
      

        


Poznávací výlet do Prahy pro imobilní klienty
9. 6. 2016

Výlet do hlavního města po svých je náročná záležitost, ale výlet na čtyřech kolech, ten chce daleko více příprav a stojí každého i více sil. My jsme v matičce Praze navštívili a viděli Václavské náměstí, Františkánskou zahradu, Havelské tržiště, Staroměstské náměstí, Karlův most, Prašnou bránu a prošli jsme část královské cesty. Cestu jsme volili obezřetně vzhledem k náročnosti, zvládnout takovou trasu na vozíčku. Klienti se seznámili s historií i současností navštívených míst. Výlet se velmi vydařil a všichni jsme se vrátili moc spokojení.

Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

         


Červen na grilu
7. 6. 2016

Příjemné slunečné a teplé počasí předznamenávalo příchod letních dní. Chybí Vám jen už vůně linoucí se z grilovaných lahůdek? Nám ne. Vlastnoručně připravené špízy byly vloženy na rozpálené rošty, deky rozloženy v trávě, společenské hry připraveny. Zkušenost s grilováním nám dovolila připravit dokonale propečenou lahůdku a její labužnické vychutnávání jen na pár okamžiků přerušilo přátelské povídání nebo jen odpočívání ve stínu stromů zahrady našeho střediska. První grilování je příslibem dalších takových setkání.

Zpracovala: Lenka Jurczková


        


Kácení máje
1. 6. 2016

Bylo snadné nebo obtížné uhlídat naši májku? V každém případě vydržela stát netknuta po celý měsíc. Jen čas, déšť a vítr ji snad trochu ubraly na kráse.
Dnem, kdy se obřadně kácí, je ten poslední v měsíci květnu. Víkend nás přinutil porušit tradici a my se tak sešli až těsně poté. Připomněli jsme si lidové zvyklosti a po „skolení“ májky přítomnými muži, ji děvčata odstrojila. Kácení vždy doprovázely taneční veselice, na kterých si mnohdy pár k sobě našel cestu a třeba se i životy dvou nadlouho spojily. Setkaly se cesty nezadaných v pozdně májových chvílích i u nás?

Zpracovaly: Iveta Škorvánková, Lenka Jurczková

              


Kouzla světa rostlin a zvířat
26. 5. 2016

Jen malý střípek světa rostlin symbolizuje pichlavá krása kaktusů, která ve chvílích nepozornosti dokáže být velmi zraňující. Podlehli jsme nabídce navštívit jejich výstavu. Každému učarovala rozmanitost jejich vzhledu, vzrůstu a kouzlo nádherných květů. Pěstitelé byli osobně přítomni. Upřímně je potěšilo naše nadšení, zájem o podmínky pěstování, osobní dotazy i prosby o společné foto. A možná především proto mnozí odcházeli s dárkem v podobě malé rostlinky nebo jinou upomínkou.
Jak kaktusy souvisí se světem zvířat? Cestou z centra města vždy míjíme obchod s potřebami pro jejich chov. V jeho názvu je slovo „ráj“ a nám neplánovaná návštěva ukázala, že to není daleko od pravdy. Při bližším pohledu každému učarovala pestrost a netradičnost nabízených zástupců živočišné říše. Kobylky, které vypadají jako větvičky, veverka, která se vejde do dlaně, malí raci a mnoho dalších. Obdivovali jsme je i žasli, dozvěděli se mnoho nového. Krásnou tečkou byly chvíle, kdy jsme v „relaxačním koutku“ každý poseděli s králíčkem v náručí. Sami jsme si jej odchytli ve volně dostupném výběhu. Na svou dávku něhy čekal i zdejší maskot – čínské prase.
Dnes jsme se hodně naučili a někteří překonali obavy z nepoznaného.

Zpracovala: Lenka Jurczková


                          


Jarní turnaj v bowlingu
24. 5. 2016

Denní stacionář Čelakovského uspořádal pro klienty SANTÉ - „Jarní turnaj v bowlingu“, který se konal 24. 5. 2016 v Centru zábavy Střela v Havířově-Podlesí. Ukázalo se, že mezi klienty je velké množství nadšenců tohoto sportu, do turnaje se přihlásila dvacítka hráčů. Soutěžila dvě družstva. Na dvou bowlingových drahách se střídali klienti MIKADA, stacionáře Lipová a Čelakovského. Bez otálení se vrhli do hry a s plným nasazením. Pravda, někdy si koule prohlížela spíš žlábek na okraji dráhy, ale to ke hře patří. Hod bowlingovou koulí není tak snadný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Klienti házeli různými styly, samotný hod nebyl tak náročný, ale s mířením to bylo daleko horší. Někteří klienti drželi kouli v ruce poprvé, ale přesto hru zvládali docela dobře. Na jiných bylo vidět, že jsou hotovými přeborníky. Klienti byli z utkání nadšení. Vůbec jim totiž nešlo o to, zda právě oni nastřílejí nejvíce bodů. Fandili si navzájem a hlavně zjistili, že i taková aktivita, jakou je bowling, je nejvíce baví s partou kamarádů. Podle ohlasů klientů se bowlingový turnaj velmi povedl a mezi všemi panovala spokojenost. Každý z hráčů odcházel nejen s pocitem sportovních prožitků, ale také s drobnými cenami. Všichni jsme si užili skvělé dopoledne plné zábavy a sportovního zápolení v příjemné atmosféře Centra zábavy. Personál byl velmi příjemný a ochotný, jídlo a pití výborné a dráhy skvěle připravené. Určitě se na bowling do Střely zase brzy vrátíme a na sportovní klání se už nyní těšíme.

Zpracovala: Mgr. Zuzana Proboszová


         


„Ukaž, co v tobě je - poznej své smysly“
18. 5. 2016

V dnešní uspěchané době, si jen málo lidí uvědomuje, jaké mají štěstí, že mohou vidět svět zdravýma očima nebo jej mohou slyšet. Díky naší akci jsme si vyzkoušeli, jaké to je, když jeden ze smyslů ztratíme. Na začátku přišlo trochu teorie, připomenutí všech smyslů a nemocí, které nastávají, když některý z nich ztratíme. Dále se povídalo o kompenzačních pomůckách, které lidem v běžném životě pomáhají.
Po mluveném slovu přišel konečně čas na to, abychom si na vlastní kůži vyzkoušeli vnímat svět jinak, než jsme zvyklí. Poznávali jsme předměty se zavázanýma očima. Najednou si všichni uvědomili, jak těžké je pojmenovat něco, co nemůžeme vidět. Další zkouška byla zaměřena na smysl čichový, různé vůně koření nám dávala zabrat. Smysl chuťový byl asi nejnáročnější, po prvním ochutnání, se nám pletly i ty nejtypičtější jídla. Akci jsme si moc užili a těšíme se na další pokračování.

Zpracovala: Jana Janová

      


Přežili jsme na Titaniku
18. 5. 2016

Když se naši klienti dověděli, že k nám do hlavního města připutovala velkolepá výstava zaoceánského parníku (vraku) Titanik, bylo hned jasno.
Hurá, jedeme se podívat!
Zajistili jsme lístky na vlak a vstupenky na výstavu. Dne 18. 5. 2016 jsme ráno vyjeli směr Praha.
Další kroky nás vedly na výstaviště Letná. Každý z klientů obdržel při vstupu palubní lístek na loď, kde měl každý napsané jméno a krátký životopis pasažéra, za kterého jsme na loď nastoupili. V závěru výstavy jsme se dověděli, jak naše životy na lodi skončily. Zda jsme přežili, nebo jsme zahynuli v ledovém oceánu.
Na výstavě jsme si prohlédli předměty, které byly nalezeny – zlaté šperky, porcelán, oblečení a jiné potřeby, které si pasažéři s sebou na dalekou cestu vzali z domova.
Po dlouhé prohlídce výstavy nás bolely nohy a dostali jsme hlad. Šlo se na oběd, pak zmrzlina v parku a dlouhé debaty o výstavě probíhaly ještě ve vlaku zpátky domů.

Zpracoval: Robert Lalík


Olympijský den v Brně
10. 5. 2016

Regionální hry speciální olympiády pro Moravu a Slezsko se uskutečnily v moderním atletickém areálu Vysokého učení technického v Brně dne 10. května 2016.
Pro více než sto sportovců byli připraveny klasické atletické disciplíny, ale také cyklistika a přizpůsobené sporty.
K soutěžním disciplínám byl připraven i doprovodný program soutěží, ukázky hasičské techniky, elektrických kol.
Klienti našeho Sportovního klubu Kosatky závodili v hodu míčkem a bězích na 50, 100, 200 a 400 metrů, soutěže ukončili čtyřčlennou štafetou. Systém soutěží byl založen na klasifikačních kolech, které pak určovaly složení finálových závodů, takže zohledňoval všechny závodníky vzhledem k jejich schopnostem a zdravotním omezením.
Nakonec jsme získali 8 medailí, nejúspěšnější z tohoto pohledu byl Milan Hyžík se dvěma zlatými medailemi ze skoku do dálky a hodu míčkem. Stejně jako ostatní si tak mohl vychutnat svůj úspěch na stupních vítězů a převzít medaile od úspěšné olympioničky Šárky Kašpárkové.

Zpracoval: Mgr. Marek Záruba





„Tradiční stavění májky“
2. 5. 2016

Je důležité si připomínat lidové tradice. O mnohých z nich jen hovoříme, ale jsou i ty, které sami dodržujeme. Stavění májky je tím druhým případem.
Letos jsme s přípravou začali s výrazným předstihem. Nařezali jsme proutí, spletli je do velkého věnce a všichni ti, kteří se rádi věnují výtvarným aktivitám, spojili síly a dali prostor kreativitě při jeho zdobení. Výsledek byl nádherný! V ten pravý den pak už jen postačilo věnec upevnit na vrchol připraveného kmene a připomenout si symboliku zvyklostí v májovém období. Výškou se naše májka letos mohla rovnat těm tradičním vesnickým. Její vztyčení sice nebylo jednoduché a byla potřebná souhra mnoha silných paží, ale zvládli jsme to. Uhlídáme ji?

Zpracovala: Lenka Jurczková




Partneři Santé-Havířov

Další informace

Podpořte nás nakupováním na svých oblíbených e-shopech!
Věděli jste, že nyní můžete naší organizaci pomoct i obyčejným nákupen na internetu? Přidali jsme se do projektu GIVT, který podporuje neziskové organizace a sportovní kluby. Stačí, když nákupy, které děláte běžně, provedete přes portál GIVT. Část peněz z Vaší útraty bude darována nám! Je to opravdu jednoduché, zabere Vám to jen několik vteřin vašeho času. A co je nejdůležitější, při nákupu nezaplatíte nic navíc. Více zde.

Upravit Cookie předvolby

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

SANTÉ HAVÍŘOV
Tajovského 1156/1
736 01 Havířov-Podlesí
Tel.: 596 411 026
Fax: 596 411 025
reditel@sante-havirov.cz
IČ: 00847470, DIČ: CZ00847470

Bankovní spojení:
Česká spořitelna - 1666000319/0800

Kraj: Moravskoslezský
Obec: Havířov
Zřizovatel: Statutární město Havířov

Statutární zástupce:
Mgr. Michaela Rosová

Ostatní:
Naše organizace je zapsána v registru poskytovatelů sociálních služeb
 

Další informace